Observatori d’Islam i Gènere

30Ago07

 

L’Observatori d’Islam i Gènere neix a partir dels dos congressos internacionals de feminisme islàmic, organitzats per la Junta Islàmica Catalana a Barcelona (Octubre 2005 i Novembre 2006). En la clausura del II Congrés, i com part de les conclusions, es va anunciar “la creació d’un ‘Observatori d’Islam i gènere’ a Espanya, amb seu a Barcelona. Mitjançant aquest observatori, es pretén consolidar el treball dels dos congressos internacionals de feminisme islàmic, servir com plataforma d’enllaç entre intel·lectuals i organitzacions feministes en el món islàmic, i promocionar el feminisme islàmic a l’Estat Espanyol.”

Durant els debats previs a aquesta declaració es va posar de manifest la necessitat d’implementar en el context espanyol el treball de les intel·lectuals i organitzacions musulmanes que advoquen per la igualtat de gènere. Així mateix, la creació d’aquest Observatori sorgeix del treball de Junta Islàmica en les últimes dues dècades, un treball orientat a assolir la plena integració de l’islam en l’espai laic. La qüestió de gènere constitueix un dels eixos de tota política seriosa destinada a aquesta integració, un factor oblidat amb massa freqüència pels poders públics.

Des de la Junta Islàmica Catalana, constatem la insuficiència d’instruments jurídics per a afavorir la integració equiparada en drets de la dona musulmana. Els problemes existents en la conciliació real de la vida laboral i la falta d’instruments jurídics per a afavorir la seva integració en la vida política i social s’agreugen en el cas de les dones musulmanes, víctimes en moltes ocasions d’una triple discriminació: com dona, com a immigrant i com a musulmana. Des d’una perspectiva feminista, és necessari constatar el fet que moltes de les campanyes institucionals no arriben a molts d’aquests col·lectius.

En una societat democràtica que es pretén valedora dels drets socials, ens topem amb la paradoxa que existeixen col·lectius que han de fer enormes esforços per a poder participar d’aquests drets. A les càrregues familiars, ocupades en molts casos gairebé amb exclusivitat per dones, s’uneixen barreres laborals que impedeixen un accés igualitari i que s’agreugen amb sous inferiors als de l’home. Tot això, sense oblidar la dificultat per a integrar-se en la vida política o lliurar-se de la violència de gènere. Si aquests problemes afligeixen a la dona espanyola en general, incideixen per diferents motius amb major gravetat en la dona immigrant i de confessió musulmana, d’orígens socials i nacionals molt diversos.

Per a corregir tot això, la societat ha de mobilitzar-se i adquirir un fort compromís que corregeixi culturalment els paràmetres i valors que dirigeixen la vida i les relacions entre homes i dones. Des de la Junta Islàmica Catalana, constatem la necessitat d’un tractament específic dels problemes per a l’assoliment de la igualtat en relació a les dones musulmanes. Som conscients que no tenim totes les respostes a aquesta problemàtica. Per això pretenem que l’Observatori d’Islam i Gènere serveixi per a generar un debat tant en el interior de les pròpies comunitats musulmanes com amb en el conjunt de la societat, i més específicament amb altres col·lectius feministes.

Al mateix temps, l’Observatori vol ajudar a combatre els prejudicis existents sobre la dona musulmana, definida com un ésser passiu i submís, sense capacitat de generar respostes pròpies a tots aquells problemes que l’afecten. El feminisme ha de partir de les capacitats que tenen les dones per a transformar les pràctiques i relacions de gènere. Cal confiar en la capacitat de les dones musulmanes per constituir-se en agència, éssers capaços de llenguatge i d’acció, per reflexionar sobre la seva pròpia realitat i actuar en conseqüència. En feminisme, treure la veu a aquestes dones és poc funcional, ja que fa que no aprofitem un enorme potencial de propostes que poden ser de gran profit per a totes.

Entenem l’Observatori d’Islam i Gènere com un instrument idoni que contribueixi a la formació en ‘el valor superior’ de la Igualtat entre els col·lectius musulmans i com un organisme adequat per a la transmissió i aprenentatge dels instruments (intel·lectuals i jurídics) que puguin ajudar-nos a plantar cara als reptes de la plena integració de la dona musulmana en una societat cada vegada més igualitària.

Objectius:

1 . Centralitzar i difondre, mitjançant programes d’accions específiques, les dades, estudis i investigacions sobre la situació de les dones musulmanes a nivell nacional i internacional.

2 . Avaluar la persistència de les desigualtats de gènere i identificar els obstacles per la paritat, sobretot en els àmbits polític, econòmic i social.

3 . Elaborar propostes i recomanacions tendents a promoure la igualtat de gènere, en tots aquells aspectes relacionats amb l’islam.

4 . Incentivar el lideratge femení dintre de l’islam a l’estat espanyol. Es pretén impulsar la creació d’una xarxa d’organitzacions musulmanes amb sensibilitat de gènere (Musulmans i Musulmanes per la Igualtat), que actuï com grup de pressió en pro dels drets de les dones, tant davant a les administracions públiques com davant les organitzacions que ostenten la representació institucional de l’islam a l’estat espanyol.

5 . Col·laborar amb el moviment feminista global.

Línies de treball:

Es crearan diferents grups de treball, amb l’objectiu de debatre sobre les estratègies a adoptar i solucions a aplicar en temes conflictius:

  • Discriminació laboral de la dona musulmana.
  • Desigualtat d’accés i tractament dels mitjans de comunicació.
  • Problemes derivats de les polítiques d’immigració i la reagrupació familiar.
  • Matrimonis religiosos no registrats i poligàmia.
  • Avortament, planificació familiar i drets reproductius i sexuals.
  • Violència de gènere. Mutilació genital femenina i maltractaments.
  • Tallers d’hermenèutica alcorànica i estudi del feminisme islàmic.
Anuncios


One Response to “Observatori d’Islam i Gènere”

  1. 1 morad

    perdoneu la molestia , m’agradaria saber si puc participar en algun grup de treball , deixo el meu email per possibles contactes gracies


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: